сряда, 18 юни 2008 г.

БРАТИСЛАВА


В последните дни на отиващото си лято слънцето щедро отпраща топли милувки към Братислава и огрява красивите сгради в Стария град. Все още има туристи, които в средата на деня пълнят огрените от светлина многобройни ресторантчета и кафенета по калдъръмените улички.
Винаги ме е удивлявало това особено настроение, което цари през лятото в Стария град на Словашката столица. Не е само мое усещането, много хора са го казвали. Тук животът като че ли е на бавни обороти. Хората сякаш се движат по-бавно, по-лениво, някак по-спокойно е всичко, по-тихо. Няма напрежение, нервност, времето е предостатъчно за всичко. Тишината е като в двор на санаториум. Странно е за столица, нали? Може би това се дължи на факта, че движението на автомобили в стария град е забранено, всички улици са пешеходна зона. Или пък защото градът няма и половин милион жители.
Под шарените тенти и чадъри могат да се опитат всякякви специалитети от европейската кухня, но туристите определено предпочитат местните вкусни блюда – типичните словашки полиевки (супи), кнедли, халушки с пръжки, гулаш ( и те твърдят, че е тяхно изобретение), слимаки(охлюви) с масло и чесън... Разбира се, всичко това полято с хубавите словашки бири – Zlaty, Bazant,Topvar, Corgon, Stein и още десетки видове. Тук лоша бира няма.
Хората са сърдечни, усмихнати, услужливи, с добро чувство за хумор.
От юли до края на септември , от 31 години насам, тук се провежда традиционният Международен летен фестивал . Жителите и гостите на Братислава имаха възможност през това лято да видят артисти от 19 страни, които представиха своето изкуство в 190 изяви, разпределени в 23 цикъла. Специално за целта в Стария град бяха изградени 16 сцени. Популярни са Шекспировите тържества, фламенко- вечерите, Келтският театър. Различните концерти – орган, китара, песни, танци, джаз,модните дефилета, аматъорските и професионални театрални трупи, концертите на Стинг, Депеш Мод, Масив Атак събираха хиляди фенове по площадите и в залите.
Освен привличането на повече повече туристи, целта е да се откриват и нови таланти и да се предлагат нетрадиционни преживявания, свързани с културния живот. Словаците отдават много голямо значение на културно- историческия потенциал. Най-голямата забележителност на Братислава е построеният преди 10 века Братиславски замък, реконструиран изцяло след жесток пожар. Тук е разположен

- 2 -
историческият музей с постоянна експозиция. Тук е и резиденцията на правителството.
Катедралата Св. Мартин, в готически стил е най-големият храм в града, където са били коронясвани австро-унгарските крале. А в Двореца на Архиепископа, строен през 1781 г., където се подписват всички документи от европейско значение, всяка неделя (в параклиса на Св. Ладислав) има православна служба от българско духовно лице. Тук се съхранява и едно от най-ценните световни съкровища – много добре запазени английски гоблени от 17 век.
Братислава е интересен със своите площади и забележителни в архитектурно отношение сгради . Откроява се сградата на Нащионалния театър, построен преди 120 години, дворецът Мирбах (1770 г. ), където сега е експозицията на бароковото изкуство. Редута е изключително красива сграда, дело на унгарски архитект от миналия век, в който в момента е словашката филхармония.
Словакия е член на ЕС от май 2004 година. Местните хора твърдят, че сега се чувстват и живеят по-добре. Въпреки, че разликата между столицата и по-малките градове, особено в източната част от страната, е осезателна. „Чуждите големи компании , за съжаление, постепено избутват местните малки фирми”, казва Ерика Хорватова, която има частна фирма с 10 души персонал. Тя счита, че конкуренцията е жестока и дори прогнозира, че едва ли тя самата би издържала още година-две. Особено тежко е ,според нея, положението в селското стопанство. „Големите вериги супермаркети просто унищожават дребния производител”, ми казва Ерика и защо ли изобщо не ме учудва?.. А цените в магазините си ги бива, въпреки че в Братислава си нямат нашата Витошка.
Питам Ерика защо по улиците не виждам стълпотворение от луксозни коли, да не би да няма богати, добре облечени бизнесмени?
„Има, казва тя, ела да ти покажа”.
Пътуваме около 10 минути с кола в западна посока. Ламач – от тук започват Малките Карпати. Бившето селце вече е част от Братислава, с 20 000 жители. Предимно къщи с дворове, има няколко блока - Ламач е „общежитието” на столицата. Всички работят в града, вечер се прибират да спят и пак отначало, Точно тук се намира „Стрме вршки” – кварталът на богатите. „Наричаме го Бевърли Хилс”, усмихва се Ерика. Къщите са големи, луксозни, строени са в последните 10 години, след отделянето на Словакия през 1993 г. Приготвям камерата, но се оказва, че нищо не мога да заснема – зидовете са плътни и високи – виждат се само покриви. Кв.м. земя тук струва около 130 евро. Средна по големина къща не може да се купи за по-малко от четвърт милион.


- 3 -
Навръщане минаваме през друго интересно място – Девин. Сега квартал на Братислава, преди 1989 г. тук се е влизало само срещу специално разрешително. Затова и всичко е много добре запазено – изключителна
природа, богата зеленина, гъста вековна растителност, ценни видове растения. Къщите са ниски, не повече от два етажа.
Девин се намира на брега на Дунав, отсреща е Австрия, а държавната граница минава по средата на реката. До 1989 г. брегът е бил опасан от висока телена ограда. Много хора са намерили смъртта си тук при опит за
бягство. Опитвали са всякак – с лодки, с плуване, дори с делтапланери. Сега тук има много кръстове, паметници...
Девин е любимо място за отдих и развлечения. Деца с летни кънки и скейтове, млади майки с бебешки колички, влюбени тийнейджъри, семейства с велосипеди се радват на природната хармония и спокойствието на крайбрежните алеи. Да им завиди човек...


Искра Койнова

Няма коментари: